Kunolandia

To tytuł gazetki wydawanej przez Stowarzyszenie Patronum w Kunowicach. W ramach projektu Działaj Lokalnie powstały dwa wydania gazetki lokalnej, a połączone były z warsztatami dziennikarskimi dla dzieci.

Właśnie te dwa numery są szczególne, bo współredagowany przez grupę młodych dziennikarzy z Kunowic i Nowych Biskupic. Po raz pierwszy spotkali się 8 września na warsztatach realizowanych w ramach programu ,,Działaj Lokalnie” i od razu zabrali się do pracy. Sami przyznają, że największą radość sprawia im praktyczna strona tego zawodu, czyli gromadzenie informacji i przeprowadzanie wywiadów.

Choć zajęcia rozpoczęły się całkiem niedawno, młodych reporterów zna już spora część mieszkańców Kunowic. Z aparatem na szyi i notatnikiem w dłoni niejednokrotnie przemykali przez wieś w poszukiwaniu ciekawostek.

Dziś z dumą prezentujemy dokonania zespołu redakcyjnego :)

kunolandia

nr pierwszy

nr drugi