Tak Słubicach promuje się wolontariat

Podczas Słubickiego Forum Organizacji Pozarządowych odbyła się premiera filmu o wolontariacie. Bohaterami filmu są członkowie i krewni podopiecznych Hospicjum św. Wincentego a'Paulo w Słubicach.

Projekt pod tytułem "Nadodrzańska tożsamość w wolontariacie" powstał w ramach programu Działaj Lokalnie. Dobrem wspólnym, o którym myśleli pomysłodawcy była idea wolontariatu. Głównym zadaniem projektu było stworzenie filmu, który miał przybliżyć lokalnej społeczności  tę ideę i zachęcać do bezinteresownego włączania się w działalność organizacji pozarządowych. O różnych aspektach pomocy osobom chorym, opowiadają zarówno członkowie słubickiego hospicjum, jak i bliscy podopiecznych placówki.

- Efekt końcowy przerósł wyobrażenia. Udało nam się stworzyć opowieść, która w sugestywny sposób ukazuje wartości, które przyświecają członkom naszego hospicjum. Sama organizacja jest tutaj przykładem inicjatywy, która może porwać ludzi chętnych do pomagania innym, do oddawania siebie drugiemu człowiekowi. Zapraszam wszystkich do oglądania - powiedział Przemysław Szewieliński, jeden z bohaterów filmu.

Premiera filmu odbyła się 8 grudnia podczas IV Słubickiego Forum Organizacji Pozarządowych. Za produkcję odpowiedzialna była telewizja HTS, która wraz z Portalem Słubice24 jest partnerem medialnym słubickiego Ośrodka Działaj Lokalnie, przy Fundacji na rzecz Collegium Polonicum.

Zapraszamy do oglądania.